Keväällä 2021 osa harjoituksista on ollut tauolla koronarajoitusten vuoksi. Maaliskuun ja huhtikuun vaihteessa kaikki vuorot olivat keskeytettynä, mutta muuten lasten ja nuorten harjoitustoimintaa on voitu jatkaa. Harjoituksissa on huolehdittu turvallisuudesta käyttämällä käsidesiä, pitämällä mahdollisuuksien mukaan turvavälejä ja painottamalla, ettei treenihin saa tulla kipeänä. Lisäksi valmentajat ovat käyttäneet maskia.  

Milllainen kevät on ollut pelaajan ja valmentajan näkökulmasta?

15-vuotias Aapo Mongkol kuvailee mennyttä kevättä hauskaksi. Kevät on mennyt paremmin kuin edellinen, jolloin hallit menivät muutamaksi kuukaudeksi kiinni ja pelituntuma hävisi kokonaan.

”Olen päässyt pelaamaan, minkä lisäksi olen tehnyt oheisharjoittelua, kuten lenkkejä, lihaskuntoa ja loikkia”, Aapo kertaa.

”Silloin kun ei ollut harjoituksia, kysyin treenikavereita pelaamaan. Välillä oli vaikea löytää pelikavereita, mutta treenejä on kuitenkin ollut aika paljon.”

Kovin isoa muutosta normaaliin Aapo ei näe tapahtuneen. Suurin muutos on se, ettei treeneissä ole ollut aikuisia. Treeniseura on toisinaan yksipuolisempaa kuin tavallisesti, kun vastusta ja erilaisia pelityylejä on vähemmän. Toisena muutoksena Aapo mainitsee kilpailujen puuttumisen. Motivaation ylläpitäminen on välillä hankalaa, kun kilpailuissa ei näe kehitystään suhteessa muihin.

”Motivaatio pysyy kuitenkin yllä, kun ajattelee pääsevänsä vielä pelaamaan muita vastaan”, Aapo painottaa hymyillen.

Tulevaan kesään Aapo suhtautuu innokkaasti ja odottavaisesti.

”Viime kesä meni osaltani todella hyvin ja kehityin paljon, joten toivon tämän kesän menevän samalla tavalla”, hän nauraa.

Mielenkiinnolla kisoja kohti

Valmentaja ja johtokunnan jäsen Ville Tuominen kertoo, ettei keväällä ollut niin kiire kuin normaalisti.

”Kun kaikkia vuoroja ei ole pidetty eikä kisoja ole ollut, on ollut enemmän aikaa. Pystyy keskittymään enemmän harjoitteluun, kun koko viikonloppu ei mene kilpailuissa.”

Kevään poikkeusjärjestelyt ovat näkyneet eniten treenien ryhmäkoossa. Isoja vuoroja ei ole ollut, vaan ryhmäkoko on jäänyt korkeintaan kymmeneen henkeen. Useimmissa harjoituksissa paikalla olleiden määrä on ollut kolmesta neljään pelaajaa. Pääosin syynä on ollut se, että aikuiset eivät ole voineet osallistua harjoituksiin koronarajoitusten vuoksi. Ville ei kuitenkaan koe, että korona-aika olisi tuonut toimintaan erityisiä haasteita.

”Tavallaan on ollut enemmän aikaa ja helpompaa, kun esimerkiksi treeneissä on ollut vähemmän ihmisiä paikalla. Se helpottaa harjoitusten suunnittelua.”

Hetken pohdittuaan Ville kuitenkin nostaa esiin yhden haasteen: maskin käyttäminen.

”Maski päässä valmentaminen on omalla tavallaan hankalampaa – happi ei kulje normaalisti, mikä on sinänsä raskasta. Tällöin asioita ei pysty tekemään ihan samalla tavalla kuin on halunnut.”

Ville odottaa mielenkiinnolla, miten kuluneen vuoden poikkeusjärjestelyt näkyvät pelaajien kehityksessä ja onko harjoittelu tuottanut tulosta.

”Vaikka pelaajien kehitystä pystyy seuraamaan treeneissä, lopullinen kehitys ulosmitataan kilpailuissa. Valmentajana on palkitsevaa nähdä, miten pelaajat kehittyvät. Kilpailut ovat sekä pelaajille että valmentajille tärkeitä kehityksen seuraamisen paikkoja”, Ville kertoo.

Tulevalta kesältä Ville odottaa lomaa. Pientä kotimaan matkailua on luvalla, vaikkakin kesä menee treenien ja valmennusten parissa. Villen molemmat tyttäret pelaavat sulkapalloa aktiivisesti, ja kesäkausi on ikään kuin uusi kausi syys- ja kevätkauden lisäksi.

 

Aapo Mongol ja Ville Tuominen

 

Sulkaset järjestää kesätreenejä jäsenille. Kurkkaa tarkemmat tiedot treeneistä MyClub-palvelussa ja ilmoittaudu mukaan!

 

Teksti ja kuvat: Hanna Hämäläinen